...nem szezonban, mirelitből, de egy hónapon belül kétszer. Ami ritkaság, mert kevés tortát szoktunk megismételni, talán egy saját összeállítású, saját ízlésre kialakított csupa csokitorta a visszajáró, besorolt a lúdláb is...és most ez az epres finomság.
Januárban volt a Nagylány születésnapja, az ő kifejezett kérése volt az egykori, kis kori klasszikus gyümölcstorta, amiből viszont kettő kell egyszerre a népes családnak:-) Az nálunk úgy működött, hogy a hagyományos gyümölcstorta formában sütök egy 3 tojásos piskótát, mikor kihűl, beleöntöm direkt a krémnek szánt mélyedésbe a kész, langyos pudingot, rá gyümölcs kerül, majd tortazselé.
Gondoltam egyesítek két ilyen tortácskát, amikor pedig kaptunk egy jókora doboz mirelit epret nem volt kérdés, hogy mi lesz a sorsa, mi lesz a gyümölcs a tortán.
Januárban ez készült, aztán egy februári névnapra, immár a Legkisebb megrendelésre következett az ismétlés.
epertorta
Mivel ez nincs benne egyik szakácskönyvben sem, (bár nem állítom, hogy saját találmány) de nagyon könnyű, finom torta, most megosztom a receptet, talán valakinek jól jöhet még.
Nekem is, ha rossz a gépem (mint most), akkor a blogban más gépről is meg tudom nézni:-))
Epertorta recept:
...nem szezonban, mirelitből, de egy hónapon belül kétszer. Ami ritkaság, mert kevés tortát szoktunk megismételni, talán egy saját összeállítású, saját ízlésre kialakított csupa csokitorta a visszajáró, besorolt a lúdláb is...és most ez az epres finomság.
Januárban volt a Nagylány születésnapja, az ő kifejezett kérése volt az egykori, kis kori klasszikus gyümölcstorta, amiből viszont kettő kell egyszerre a népes családnak:-) Az nálunk úgy működött, hogy a hagyományos gyümölcstorta formában sütök egy 3 tojásos piskótát, mikor kihűl, beleöntöm direkt a krémnek szánt mélyedésbe a kész, langyos pudingot, rá gyümölcs kerül, majd tortazselé.
Gondoltam egyesítek két ilyen tortácskát, amikor pedig kaptunk egy jókora doboz mirelit epret nem volt kérdés, hogy mi lesz a sorsa, mi lesz a gyümölcs a tortán.
Januárban ez készült, aztán egy februári névnapra, immár a Legkisebb megrendelésre következett az ismétlés.
epertorta
Mivel ez nincs benne egyik szakácskönyvben sem, (bár nem állítom, hogy saját találmány) de nagyon könnyű, finom torta, most megosztom a receptet, talán valakinek jól jöhet még.
Nekem is, ha rossz a gépem (mint most), akkor a blogban más gépről is meg tudom nézni:-))
Epertorta recept:
Piskóta:
nem teljesen a hagyományos arányok szerint:
4 tojás
7,5 dkg cukor
9 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna, reszelt citromhéj
Egy 29-cm-es csatos tortaformában sütöttem, 180 fokos, előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt. Kivettem a formából, kihűtöttem.
Krém 1.
Epres puding 4 dl tejjel megfőzve, ízlés szerint édesítve, nálunk 2 ek cukorral készült, még melegen belekevertem egy teáskanál margarint.
A kihűlt piskótát a csatos tortaformába visszatettem, meglocsoltam eperlikőrrel (ha van, ha nincs úgyis jó) megkentem eperlekvárral, ( vagy mással, ez fontos, mert különben szeleteléskor nem tapad a piskótához a puding) majd ráöntöttem még melegen a pudingot, eligazítottam és hideg helyre tettem hűlni (még nem hűtőbe)
Krém 2.
60 dkg mirelit eperből kiválogattam néhányat a díszítéshez, papírtörlőre téve hagytam kiolvadni, a maradékot apró szeletekre vágtam.
Egy másik csomag epres pudingot 3,5 dl szénsavas eperszörppel főztem fel, (cukor gyárilag a szörpben), majd belekevertem még 2 ek. vízben feloldott + 1 dl vízzel felmelegített kis csomag zselatint. (Csak mikróban melegítem a zselatint.)
A zselatinos, eperszörpös pudingba, amíg jó meleg, belekevertem a hideg, esetleg még kissé fagyos epret. Ez az epres "krém" került az első réteg eperpuding tetejére, ami ekkorra már jól kihűlt.
Krém 3.
Vanília puding 4dl tejjel, 2 ek cukorral felfőzve, melegen belekeverni 1 teáskanál margarint. Ez már mehet langyosan az áttetsző epres rétegre. Kicsit hagytam hűlni.
Díszítés:
Közben a leírásnak megfelelően felolvasztok egy csomag tortazselét, 2,5 dl vízzel, cukorral,..a folyamatosan levet engedő, díszítésre szánt eperszemeket ebbe a folyékony tortazselébe mártom egyenként, utána a vanília puding tetejére kerülnek, fantáziánk szerint díszítjük a tortát...tehetünk más gyümölcsöt is az eper közé...végül a maradék tortazselét is ráöntjük a gyümölcsökre...másnapra tökéletes lesz a hűtőből kivéve:-)) lehetne még tovább dekorálni, akár tejszínhabbal, én nem tettem, de az elvetemültebbek :-)) nálunk azzal fogyasztották:-)))
Azt hiszem szezonban friss eperből is ki kell próbálni...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Czinki Erika 2012.02.20. 17:45:45
79881 2012.02.22. 19:39:12