...egy kis ráadás a családnak, télire.
Gondolom rajtam kívül is sokan ismerik ezen a néven a csalamádét. Nagymamám hívta így és már-már feledésbe is merült ez az elnevezés, de pár hete Annamari lányom elképedve hallgatta barátja beszámolóját a "szecskáról", hogy az menyire finom.:-)))
Elmesélte persze nekem is, hogy megint tanult valami (régi)-újat:-)) még akkor is, ha ő épp nem szereti a szecskát, azaz a csalamádét. Persze annyit volt emlegetve a dolog, hogy nem hagyhattam ki, pedig már nagyon szűkösen volt hely a kamrapolcon.
Ez nem tartozik a repertoárba, ritkán azért elkövettem pár üveggel, de sosem voltam elégedett az eredménnyel, egyszerűsége ellenére sem. Ezért aztán télidőben inkább villámverzióban készült, pár napos érlelés utáni gyorsfogyasztásra, mindenféle tartósítás nélkül.
Most a netről kutyultam össze néhány receptet és hozzánk igazítva a következő módon készült.
Szecska, azaz csalamádé (nálunk):
Hozzávalók:
2 kg gyalult káposzta
1 kg uborka
fél kg zöld paradicsom
1 kg hagyma
1 kg paprika
fél kg répa reszelve, úgy, hogy összesen 6 kg legyen a szecska
fél kg cukor
10 dkg só
1 kávéskanál szalicil
1 kávéskanál borkén
6 dl 10%-os ecet
Mindent összeaprítunk, szeletelünk, gyalulunk, szecskázunk :-))...a répát reszeljük, egy jókora edénybe tesszük a zöldségeket, ráöntjük a sót, cukrot, szalicilt, borként, ecetet és kézzel alaposan összekeverjük. Ilyenkor még elég nehéz keverni, de hamarosan összeesik és könnyebb lesz. Na ekkor nekiesünk ismét. Annyi levet enged, ami elég kell, hogy legyen a végén. Összesen 24 órát kell állni hagyni, közben néha kevergetni, majd üvegekbe rakni, saját levével felönteni, hogy éppen ellepje,(több nem is igen lesz) én kicsit fejre állítottam a megtöltött, lezárt üvegeket, aztán már mehet is a kamrapolcra, ha találunk neki helyet.
És egy hét után teszteltük, mindenkinek ízlett, még a nem szecskás lányom is evett belőle... nem keveset :-))
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.