...üvegbe zárva télire.
Csemegeuborka, ahogy én készítem:
Erre a finomságra is megvan mindenkinek a családi receptje, ahány ház annyi szokás, na és mindenki esküszik a sajátjára, ahogy én is. Teszem ezt már csak azért is, mert a receptet nagymamámtól tanultam, és ez nem csupán a finom végeredmény szempontjából fontos számomra.
Sokaknak macerásnak tűnhet a módszer, de a végeredmény megbízható, roppanós csemege, ami minden munkánkért kárpótol.
Az uborkákat ( legjobb az apró, kisujjnyi méretűből, de a nagyobbak is megfelelnek a célnak) alapos sikálás után ragyogó tiszta üvegekbe rakom. Az üvegek aljába kaprot, babérlevelet és tormadarabokat teszek, majd szorosan megpakolom uborkával.
Egy 3 literes üveget alapul véve, ráöntök 3 dl10%-os ecetet, (ahány literes az üveg, annyi dl ecet kell) ezután teljesen felöntöm vízzel az üveget, majd a lét leöntöm egy hibátlan zománcú fazékba, teszek hozzá 1 ek. sót, (ez a 3 literes üveg sóadagja, ehhez képest osztom-szorzom, ha többet rakok, vagy kevesebbet), és literenként 8 dkg cukrot kellene, amitől nagyon-nagyon csemege lesz, de én ezt lecsökkentettem literenként 6 dkg-ra, így is finom.
A lét felforralom, hagyományos módon pici szalicilt teszek bele, majd forrón rákanalazom az üvegben várakozó uborkákra. Letakarom egy kis tányérral és megyek dolgomra. Megvárom, amíg a forró lé alaposan átjárja, úgymond első lépésben "fertőtleníti" az uborkákat, egészen langyosra hagyom hűlni a lét rajta.
Ezután (már a kezem is jól tűri,:-))) visszaöntöm az üvegből lét a fazékba, újra felforralom. Most kerül szemes bors az üveg tetejére és másodszor is leforrázom az uborkát. Ráteszek egy befőzőfóliát, erre a csavaros tetőt, és mehet is a szárazdunsztba, a jó meleg rongyok közé...
Ha kevesebb üvegem van, akkor a hűtőtáskákat használom "melegágynak". Bevált módszer.
Általában több üveggel teszek el egyszerre, ilyenkor mindig összeadom az üvegek űrtartalmát és együtt számolom ki az ízesítők mennyiségét, az alábbi összefoglalót alapul véve:
Ahány literes az üveg, annyi dl ecet, annyiszor 6-8 dkg cukor, és egy 3 literes üvegre 1 ek. só szükséges.
Nagymamám azt vallotta az ilyen dolgokat nem lehet elkapkodva készíteni, mindennek meg kell adni a módját. És milyen igaza volt!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.